Trollmyrbergets Raja är nu NORDISK Jaktchampion

Jag har varit i Finland på elitprov med Raja. Det var första provet som hon startade på i Finland och det gick riktigt bra. Dagen innan var det några plusgrader och det droppade från träden, under natten blev det minusgrader som höll i sig under hela provdagen. Det var lite vasst, speciellt  det andra släppet då hon drev i en tallungskog.

I Finland går man en dag med två domare men man gör två släpp och hunden får driva max 120 minuter, inkl. tappter,  per hare. Det är viktigt att få upp hararna snabbt eftersom det är två som skall drivas. Vid båda släppen kom hon på slag inom 5 minuter efter släpp så det fanns nog bra med hare. Den första fick hon upp efter ca 10 minuters slagarbete och hon drev den utan noterbara tappter i 120 minuter då jag blåste in henne på drev utom synhåll. Den andra haren fick hon upp efter knappt 20 minuters slagarbete och den drev hon i 109 minuter (inom tidsramen på 120 minuter), dvs hon hade en noterbar tappt på 11 minuter.

Med den fina prestationen så blir det höga egenskapspoäng förutom poängen för drevtiderna. Eftersom det måste gå genom ett “kollegium” så kunde domarna inte säga vilket resultat det skulle bli till slut. Man summerar ihop poäng för drevtid (max 70 poäng) + poäng för egenskaper ( max 30 poäng).