Ejra’s SM resultat

Ejra har varit på SM i Vårgårda 2-3 nov, hon placerade sig som femma av 10 startande hundar. Markerna var fina men mycket blött och mycket vildsvins bök både på åkrar och inne i skogen. Jag är stolt över hennes prestation, speciellt dag 2 då hon drev en hare som buktade stort. Båda domarna såg haren med ett par min efter. Dötappten kom efter att haren gick ut på en blöt åker där Ejra fick problem att hitta utspåret och hon blev efter. Haren gick genom upptaget bland en massa vildsvins bök och där slutade drevet.

Dag 1: Hon kom på svaga slag på en gång men inget upptag så vi gick ner mot bilarna där hon kom på slag på en gång och haren var på benen efter ca 5 min. Den drev hon ca 20 min, dötappt i skogen, förflyttning. Nytt upptag på okänt drevdjur som hon släppte och kom tillbaks. Jag tror att det var räv eftersom hon släppte den så fort och kom tillbaks i sina bakspår.  Några sökturer men inga färska slag och hon hamnade i närheten av där hon hade varit på slag på morgonen Sedan tog dagen slut.

Dag 2: Nu hade jag fått en provmark mellan Göteborg och Trollhättan så det var en bit att åka. En schiller hade varit där dagen innan och fått ett tredjepris och enligt domarna hade schillern bytt hare ett par gånger så nog fanns det hare där. Men även dovhjort och vildsvin.
Ejra gjorde bra sökturer runt åkerkanterna (hararna brukar vara och beta ute på åkrarna och lägga sig bara en bit in i skogen enligt domarna). Strax efter 9 kom hon på slag vid en åkerkant som hon sen avancerade på in i skogen med några enstaka väckskall i ca 4 min (Ejra fick väckning på slag 3a på detta, men haren kan ju ha varit uppe redan?). En hare kom förbi oss några min innan Ejra kom vägen till oss. Kan ha varit en annan hare, vilket jag tror eftersom hon inte drev fram till oss och till en början var ointresserad (hon ville tillbaks åt det hållet som hon kom från). En liten svårdriven hare (harar?) som buktade kring stugorna. Jag tror att det var två olika harar hon höll på med speciellt då det blev påstick, och korta tappter på andra sidan åkern samtidigt som en hare kom till oss. Drevet var så konstigt så det fanns nog en kull runt husen / stugorna. Det blev ca 30 min drevtid på den men jag bestämde att koppla och flytta.
En av domarna och jag gick och Ejra sökte ut. Domarna tyckte att hon inte hade fart och att hon var trång i söket. I mitt tycke helt ordinära sökturer i viltrika marker där dom sa att det finns flertalet harar som varit ute och betat.
Strax efter 12 nytt färskare slag och ett upptag inom 10 min. Inga väckskall på slaget. Trots att hon drev haren tapptfritt i ca 66 min och var tyst på tappterna enligt mig fick hon väldigt låga egenskapspoäng med bara 3or och 4or vilket resulterade i 41 (!) egenskapspoäng, vilket kom som en överraskning på prisutdelningen (domarna hade nämligen inte gått igenom ep med mig efter avslutad provdag).